Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Μήνυμα για τη ζωή στα πανιά του Granma X

Το πλήρωμα το Granma X, που συμμετείχε στη φετινή aegean regatta, μετά τη χθεσινή απονομή (ORC International) έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Μετά το πέρας του αγώνα Μούδρος (Λήμνου) - Λινάρια (Σκύρου) ζητήθηκε από την επιτροπή αγώνων, βάσει κανονισμών, να αφαιρεθεί η αναρτημένη φράση "'Οχι στο Χρυσό, Ναι στη Ζωή" από τα πανιά του Granma X.
Σεβόμενοι την επιτροπή και τη διοργάνωση η ιστιοπλοϊκή ομάδα Granma X ολοκλήρωσε τους αγώνες χωρίς την επίμαχη φράση.
Ωστόσο συνεχίζουμε να πιστεύουμε και να στηρίζουμε ένα δίκαιο αγώνα ενάντια σε μια αναίτια καταστροφή του περιβάλλοντος που συντελείται στην Χαλκιδική»
Ποια είναι η ομάδα Granma* X
Η ομάδα ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 2009 με...
σκοπό τη συμμετοχή της στους αγώνες του τοπικού πρωταθλήματος. Πολύ γρήγορα αποδείχθηκε ότι ο σκοπός αυτός δεν ήταν αρκετός.
Τα μέλη της ομάδας του Granma-X είναι ενεργά μέλη της τοπικής κοινωνίας με ανησυχίες για το κοινωνικό γίγνεσθαι. Είναι μέλη τοπικών αθλητικών οργανώσεων και έχουν ενεργό συμμετοχή στην πορεία των συλλόγων. Είναι πρόσωπα με υψηλό επίπεδο ακαδημαϊκής γνώσης και πολιτικής άποψης, την οποία και δεν διστάζουν να δηλώσουν.
---------
* Granma είναι το όνομα του πλοιαρίου που χρησιμοποίησαν οι αντάρτες της κουβανικής επανάστασης, για να μεταφερθούν από το Μεξικό (όπου βρίσκονταν εξόριστοι) στην Κούβα και να ξεκινήσουν εκεί τον ανταρτοπόλεμο κατά της δικτατορίας του Φουλχένσιο Μπατίστα.
Το όνομα του πλοιαρίου οφείλεται στον προηγούμενο ιδιοκτήτη του, τον Ρόμπερτ Έρικσον, έναν Αμερικανό πολίτη που θέλησε να τιμήσει τη γιαγιά του (Granma).
Αν και επίσημα η χωρητικότητα του Granma δεν ξεπερνούσε τα 20 άτομα, σε αυτή την αποστολή κατάφεραν να χωρέσουν 82, (μεταξύ αυτών και ο Ερνεστο Τσε Γκεβάρα και ο Φιντελ Κάστρο).

Το Granma σαλπάρισε τη νύχτα της 25ης Νοεμβρίου του 1956 από το λιμάνι του Τούξπαν του Μεξικού και το ξημέρωμα της 2ης Δεκεμβρίου, προσάραξε στην ακτή Λας Κολοράδας της επαρχίας που στις μέρες μας είναι γνωστή ως επαρχία Γκράνμα. Πρόκειται για μια βαλτώδη περιοχή που δυσκόλεψε πολύ τις προσπάθειες των μελών του πληρώματος. Παρ όλες τις αρχικές δυσκολίες που συνάντησαν τις μέρες που ακολούθησαν την απόβαση, οι αντάρτες κατάφεραν να ανασυνταχθούν στα βουνά της Σιέρρα Μαέστρα και να αποτελέσουν τον πυρήνα του μετέπειτα ανταρτοπόλεμου.

3 σχόλια:

  1. Αγαπητέ Γιώργο κατά την γνώμη μου θα ήταν σωστό να κάνεις και ένα αφιέρωμα για τους δικούς μας ιστιοπλόους που κατέλαβαν την 5η θέση. Ευχαριστώ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ / η,
      η εφημερίδα έγραψε στις 22 Αυγούστου για το cosa nostra και την συμμετοχή του ΝΙΚΟΣ.
      ΚΛΙΚ ΠΑΡΑΚΑΤΩ:
      http://http://efimerida-sporades.blogspot.gr/2013/08/cosa-nostra.html
      Αν οι φίλοι ιστιοπλόοι θέλουν να πουν κάτι περισσότερο, έχουμε όλο τον καιρό μπροστά μας...

      Διαγραφή
  2. Σε καιρούς σαν τους σημερινούς, που το σύστημα επιβάλλει την ψευδο-βεβαιότητα του εκσυγχρονισμού και της ανάπτυξης, πρωτοβουλίες που επισημαίνουν αξίες όπως η κοινωνικοπολιτική στράτευση και η υπηρεσία πανανθρώπινων ιδανικών, αναδεικνύοντας το φωτεινό πρόσωπο της σύγχρονης Ελλάδας, είναι κάτι περισσότερο από απαραίτητες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.