Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Το έθιμο της Λαμπαδηφορίας στη Σκιάθο

Λαμπαδηφορία πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη Σκιάθο ανήμερα της 25ης Μαρτίου το βράδυ. Πρόκειται για ένα έθιμο που πηγάζει από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, τότε που είχαν συνδυάσει την Ανάσταση του Χριστού με την Ανάσταση του Γένους, δηλαδή την απελευθέρωση του Γένους από τους Τούρκους. Και όπως στην Ανάσταση έχουμε το Άγιο φως της Αναστάσεως, έτσι το ίδιο φως είναι το φως της Ελευθερίας.
Για το έθιμο αυτό της λαμπαδηφορίας υπεύθυνοι ήταν παλαιότερα το Δημοτικό σχολείο του νησιού υπό την αιγίδα του Δήμου Σκιάθου. Συγκεντρώνονταν όλοι τότε στο Δημοτικό Σχολείο (γιατί δεν υπήρχε...
ακόμα Γυμνάσιο), και ο Δήμος Σκιάθου μοίραζε λαμπάδες και κεριά και ξεκινούσε η λαμπαδηφορία, κατά τάξεις του τότε σχολείου και πίσω από τους μαθητές ακολουθούσαν οι ενήλικες.
Όλοι μαζί έλεγαν τα δύο εμβατήρια: -« Όλη δόξα όλη χάρη» και – «Της δόξας λάμπει γαλανό το φως στη Χώρα».
Για κάποια χρόνια δε γινόταν αυτό το έθιμο, ώσπου στη δεκαετία του '90 ο Σύλλογος Γυναικών Σκιάθου το αναβίωσε και τα τελευταία χρόνια το συνεχίζει ο Δήμος Σκιάθου σε συνεργασία με το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού Σκιάθου.
Έτσι και φέτος πραγματοποιήθηκε η Λαμπαδηφορία από τα μέλη του ΣΕΟ και το Δήμο Σκιάθου και συμμετείχαν ο Πανοσιολογιότατος π. Λουκάς, ο Δήμαρχος Σκιάθου Νικόλαος Πλωμαρίτης, ο Αντιδήμαρχος Δημήτρης Διολέττας, Δημοτικοί Σύμβουλοι και πλήθος κόσμου. Στο τέλος της Λαμπαδηφορίας ο π. Λουκάς χτύπησε χαρμόσυνα τις καμπάνες και είπαν όλοι μαζί οι παρευρισκόμενοι τον Εθνικό Ύμνο.

1 σχόλιο:

  1. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους σας και στη Σκοπελο εγινε λαμπαδηφορία αλλα κανενας φορεας δεν ηταν διπλα στα παιδιά!! Κρίμα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.