Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Αφιέρωμα στον Ζήση Οικονόμου

Στο αρμόνιο οι μαθήτριες Μαρία Πάρνου και Παναγιώτα Τελλίδου
Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στη Σκιάθο, στη Μνήμη του Ζήση Οικονόμου, προς τιμήν των 100 χρόνων από τη γέννησή του. Ήταν μια πρωτοβουλία του Συλλόγου Σκιαθιτών Δύο Αλέξανδροι, σε συνεργασία με το λογοτεχνικό περιοδικό Μανδραγόρας, συνεργάτης του οποίου υπήρξε ο Ζήσης Οικονόμου.
Ομιλητές της Ημερίδας ήταν: ο κ. Κώστας Κρεμμύδας, εκδότης του περιοδικού Μαδραγόρας, η κα Ξένη Σκαρτσή, δρ. φιλολογίας, ποιήτρια, ο κ. Σταύρος Μίχας, ποιητής, ο κ. Γιάννης...
Δάλλας, ποιητής, πανεπιστημιακός. Ποιήματα του Ζήση Οικονόμου απήγγειλε η συνεργάτις του περιοδικού κα Αργυρόκωστα. Τις ομιλίες συνέδεαν μουσικά στο αρμόνιο οι μαθήτριες Μαρία Πάρνου και Παναγιώτα Τελλίδου, με αγαπημένα μουσικά κομμάτια του τιμώμενου λογοτέχνη.
Ο κ. Κώστας Κρεμμύδας μίλησε για την αναγκαιότητα σήμερα να δοθεί έμφαση στον πολιτισμό και αναφέρθηκε στη ζωή και τα χαρακτηριστικά του έργου του Ζήση Οικονόμου. Ο Ζήσης Οικονόμου ασχολήθηκε με πολλά είδη του έντεχνου λόγου, διήγημα, μυθιστόρημα, θεατρικά, δοκίμιο έργα, αλλά με δεκατέσσερις ποιητικές συλλογές είναι κυρίως ποιητής. Για το ποιητικό του έργο «Αιθρία Σιγή», βραβεύτηκε το 1961 από την Ακαδημία Αθηνών. Είναι ο τελευταίος της λογοτεχνικής γενιάς του ’30.
Η κα Ξένη Σκαρτσή μίλησε για τη σχέση του Ζήση Οικονόμου με την φύση.
Ο κ. Σταύρος Μίχας αναφέρθηκε στις προσωπικές του εμπειρίες από τη σχέση του με τον ποιητή.
Τέλος ο κ. Γιάννης Δάλλας μίλησε για τις επιρροές του Ζήση Οικονόμου από τις ανατολικές θρησκείες (βουδισμός), τις ανατολικές λογοτεχνίες, τον Σοπενάουερ. Αναφέρθηκε σε συσχετισμούς του ποιητικού έργου του Ζήση Οικονόμου με τον Καβάφη και τον Γιάννη Ρίτσο. Τόνισε δε την ανάγκη να προβληθεί το έργο του Ζήση Οικονόμου και πρότεινε στους εκπαιδευτικούς να το κάνουν γνωστό στους μαθητές.
Στην εκδήλωση έγινε Έκθεση των βιβλίων του Ζήση Οικονόμου, καθώς και των κριτικών και άρθρων που δημοσιεύτηκαν για το έργο του. Ένα μεγάλο όμως μέρος του έργου του παραμένει σε χειρόγραφα, ανέκδοτο και περιμένει τακτοποίηση, φιλολογική επιμέλεια και έκδοση. Το έργο αυτό θα μπορούσε να αναλάβει ο Δήμος Σκιάθου, αλλά και να αποτελέσει αντικείμενο διδακτορικής διατριβής.
Ο Ζήσης Οικονόμου, αποτελεί μια σημαντική πνευματική μορφή, επάξιος συνεχιστής των μεγάλων λογίων της Σκιάθου, που όμως δεν βρήκε την αναγνώριση που του άξιζε. Είναι από τους ευεργέτες του Δήμου Σκιάθου, αφού με τον θάνατό του άφησε δύο κληροδοτήματα στον Δήμο να χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη του πολιτισμού.
Κατερίνα Κουρκούμπα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.