Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Και οι ανώνυμοι έχουν ...φωνή!

Αναγνώστρια γράφει στην εφημερίδα για το blog, τους «ανώνυμους» και για την απόφαση των διαχειριστών να δέχονται μόνο επώνυμα σχόλια.
«Καλησπέρα σας
Ήμουν και είμαι φανατική αναγνώστρια της εφημερίδας σας όταν αυτή ακόμα ήταν έντυπη (έχω κρατήσει όλα τα φύλλα που έχουν εκδοθεί) και συνέχισα να την διαβάζω καθημερινά όταν στην συνέχεια πήρε την ψηφιακή της μορφή.
Από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκε το blog διάβαζα με ενδιαφέρον τόσο τα άρθρα όσο και τα σχόλια που υπήρχαν κάτω από κάθε άρθρο, γιατί ήθελα να δω με ποια οπτική γωνία έβλεπαν την κάθε είδηση οι συμπολίτες μου, να δω τις αντιδράσεις τους, να ακούσω την άποψή τους και να μπορέσω κι εγώ με την σειρά μου να διατυπώσω την δική μου, να συμφωνήσω ή να διαφωνήσω μαζί τους, να...
συμπληρώσω κάτι, να διασταυρώσω τις πληροφορίες ή να ερευνήσω τις πηγές τους.
Με αυτό τον τρόπο δεν μαθαίναμε απλά και τυπικά μια είδηση, την νιώθαμε, συμμετείχαμε σε αυτήν, την σχολιάζαμε και ξεκινούσε μια συζήτηση η οποία σχεδόν πάντα κατέληγε σε λογικά και σωστά συμπεράσματα.
Ακόμα δεν έχω καταλάβει για ποιον λόγο πάρθηκε αυτήν η απόφαση και ελπίζω κάποιος να μπορέσει να μου εξηγήσει και να με πείσει πως αυτό ήταν το καλύτερο.
Δεν είμαι από τις αναγνώστριες που θέλουν να φαίνεται το όνομά της κάτω από κάποιο σχόλιο και αυτό όχι γιατί θα μπορούσα ποτέ να γράψω κάτι άσχημο ή προσβλητικό για κάποιον, κάτι τέτοιο άλλωστε δεν μου το επιτρέπει η αγωγή και η ανατροφή μου. Έχω μάθει να σέβομαι και να ακούω όλες τις απόψεις άσχετα αν συμφωνώ ή διαφωνώ μαζί τους.
Ο λόγος για τον οποίο γράφω αυτό το μήνυμα είναι γιατί εδώ και δυο μέρες προσπαθώ να στείλω ένα σχόλιο, χωρίς αποτέλεσμα, πάνω σε αυτό που έγραψε ο αναγνώστης Αντώνης στις 2 Νοεμβρίου 2011 6:05 μ.μ
Δυστυχώς δεν γνωρίζω τι σημαίνει λογαριασμός Liv eJournal, AIM , TypePad, OpenID, WordPress κ.λ.π. και πως μπορεί να δημιουργηθεί...
Δεν θα ήθελα να σας κουράσω άλλο με το email μου και γι' αυτό κλείνω παραθέτοντας το μακροσκελές σχόλιο που ήθελα να στείλω:
«Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου Αντώνη, τόσο με το θέμα της NEL στο οποίο πρέπει κάποιος εκπρόσωπος της να βγει και να απαντήσει, όσο και στην λανθασμένη (και κατά την δική μου ταπεινή γνώμη) απόφαση των διαχειριστών του blog να απαγορεύσουν τα ανώνυμα σχόλια.
Είχε τεθεί ξανά αυτό το θέμα από τους ελάχιστους που γράφουν επώνυμα και κάποιος τους είχε απαντήσει πως επειδή γράφουμε ανώνυμα δεν σημαίνει πως προσβάλουμε, πως βρίζουμε κάποιον ή πως βγάζουμε πράγματα από το μυαλό μας.
 Άλλωστε δεν γινόταν άμεση δημοσίευση, αλλά πρώτα περιμέναμε την έγκριση του διαχειριστή και μετά το βλέπαμε αναρτημένο.
 Αλήθεια που είναι αυτές τις μέρες οι επώνυμοι που γράφουν; Γιατί έχουν εξαφανιστεί; Μάλλον περίμεναν τα δικά μας ανώνυμα σχόλια για να τους δώσουμε κάποια αιτία ή αφορμή ώστε να γράψουν κάτι.
 Ζούμε σε μια δημοκρατική χώρα κι ένα από τα λίγα πράγματα που μας έχει απομείνει ακόμα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, είναι η ελευθερία του λόγου. 
Πιστεύετε πως πρέπει να μας στερούν αυτό το δικαίωμα (που έχουν γίνει αγώνες για να κατακτηθεί), πέντε, δέκα, δεκαπέντε, είκοσι (δεν νομίζω να είναι τόσοι αυτοί που γράφουν επώνυμα κάθε φορά ) αναγνώστες; 
Όπως τους σεβόμαστε, έτσι περιμένουμε κι εμείς με την σειρά μας την ίδια αντιμετώπιση. 
Δεν κρύβω την έκπληξη που μου προκάλεσε το κατά τ' άλλα επώνυμο σχόλιο κάποιου αναγνώστη που αναρτήθηκε στην εφημερίδα, το οποίο δεν θα το δημοσίευα αν ήμουν στην θέση του διαχειριστή (βλέπετε πως τελικά τα πάντα είναι υποκειμενικά;) Πιστεύω πως καταλαβαίνετε σε ποιο σχόλιο αναφέρομαι.
 Οι στοιχειώδεις τρόποι ευγένειας δεν μας επιτρέπουν αγαπητέ κύριε να βγαίνουμε και να βρίζουμε έτσι απλά και επώνυμα κάποιον, όσο κακό κι αν μας έχει κάνει, όσες λανθασμένες επιλογές και αποφάσεις έχει πάρει. Σεβόμαστε και δεχόμαστε την θέληση της πλειοψηφίας, ακόμα κι αν δεν συμφωνούμε μαζί του, άσχετα αν ανήκουμε ή όχι στον ίδιο πολιτικό χώρο, αν έχουμε τις ίδιες ή διαφορετικές απόψεις. Θα τον κρίνει ο ελληνικός λαός όταν βρεθεί μπροστά στις κάλπες και αργότερα η ιστορία.

Δεν ξέρω αν δημοσιευτεί το συγκεκριμένο σχόλιο, μάλλον όχι (μεταξύ μας δικαιολογώ τον διαχειριστή λόγω του μεγάλου μεγέθους του), μου αρκεί όμως που θα το διαβάσουν οι υπεύθυνοι του blog και ελπίζω να το δουν σαν μια παράκληση, σαν μια ύστατη προσπάθεια να αλλάξουν γνώμη και να επιτρέψουν ξανά τα καλοπροαίρετα έστω κι ανώνυμα σχόλια μας.
 Αυτή ήταν η δική μας εφημερίδα, το δικό μας blog μέσα στο οποίο μπορούσαμε όλοι ελεύθερα να εκφράσουμε την άποψή μας, να διατυπώσουμε τις απορίες μας και τις ερωτήσεις μας και τις περισσότερες φορές να πάρουμε άμεσα κάποια απάντηση.
 Δεν ήταν ένα απλό blog σαν τόσα άλλα που υπάρχουν στον χώρο του διαδικτύου που μας ενημερώνουν τυπικά και απόμακρα τόσο για τα τοπικά όσο και για τα πολιτικά και πανελλαδικά δρώμενα. 
Ήταν η "οικογένειά" μας, μπορεί να φαίνεται λιγάκι υπερβολικό όμως αυτά τα σχόλια μας ένωναν, μας έδεναν.
 Ανυπομονούσα κάθε φορά μαζί με κάποια είδηση να διαβάσω με ενδιαφέρον και την άποψη κάποιου συμπολίτη μας, να συμφωνήσω ή να διαφωνήσω μαζί του και να ξεκινήσει ένας διάλογος που τις περισσότερες φορές κατέληγε σε θετικά αποτελέσματα και λογικά συμπεράσματα.
 Δεν θα ξεχάσω τα λόγια κάποιου από τους υπευθύνους του blog που κάποια στιγμή μου είπε πως μέσα εδώ γινόμασταν όλοι, λίγο πολύ δημοσιογράφοι. 
Κι έτσι ήταν. Γράφαμε τα δικά μας άρθρα, ψάχναμε να βρούμε και να διασταυρώσουμε τις πληροφορίες που διαβάζαμε, να ερευνούσαμε και ανακαλύπταμε πηγές, συμπληρώναμε στοιχεία ώστε να έχουμε μια ολοκληρωμένη και πλήρη ενημέρωση πάνω σε όλα τα θέματα που μας αφορούσαν άμεσα ή έμμεσα. Είχαμε ένα βήμα στο οποίο μπορούσαμε να μιλήσουμε και να ακουστεί η φωνή μας και που μας αφαιρέθηκε εντελώς ξαφνικά και χωρίς να έχω ακόμα καταλάβει τον λόγο.
 Σας ευχαριστώ για τον χρόνο που μου αφιερώσαμε και συγνώμη για το μακροσκελές μήνυμά μου.
 Κλείνω με μια ευχή: Μακάρι να μπορούσε να ξαναγίνει πάλι η εφημερίδα μας, έτσι όπως ήταν παλιά, που μας δεχόταν όπως ήμασταν, που σεβόταν την θέλησή μας να γράφουμε επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια, έτσι όπως την γνωρίσαμε, έτσι όπως την αγαπήσαμε.
Με εκτίμηση
Εύη»

7 σχόλια:

  1. Αγαπητή Εύη,
    Εχεις απόλυτο δίκιο σε αυτά που γράφεις

    Αγαπητέ (δε το λέω απλά ως προσφώνηση) Γιώργο Πούλιο,
    Το blog είναι δικό σου οπότε το διαχειρίζεσαι όπως επιθυμείς, να σου επισημάνω όμως ότι έτσι χάθηκε - εκμηδενίστηκε η συμμετοχή. Ηθελες να περιορίσεις κάποιου είδους σχόλια αλλά έτσι κόπηκαν όλα, έπωνυμα κι ανώνυμα.
    Η εξήγηση είναι απλή, ο τρόπος που επέλεξες να γίνονται οι σχολιασμοι είναι δυσλειτουργικός για τον αναγνώστη.
    1)Οταν διαβάζει κάποιος μια ανάρτηση και θέλει να γράψει κάτι, δεν έχει όρεξη να ασχοληθεί με τα Liv eJournal, AIM , TypePad, OpenID, WordPress είτε γιατί δεν ξέρει, είτε γιατί δε θέλει να μάθει είτε γιατί δεν έχει χρόνο είτε γιατί βαριέται την όλη διαδικασία είτε όλα μαζί.
    2) Η διαδικασία σχολιασμού μέσω mail είναι ακόμα πιο δύσκολη, άνοιγμα προγράμματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (outlook,outlook express) άνοιγμα της ιστοσελίδας του mail server (yahoo, gmail κλπ).
    Οπως θα γνωρίζεις, όταν ανοίγεις ένα λογαριασμό yahoo για παράδειγμα, είσαι όποιος δηλώσεις ότι είσαι και όχι αυτός που πραγματικά είσαι .παρομοίως και στα Liv eJournal, AIM , TypePad, OpenID, WordPress, άρα δεν εξασφαλίζεται η πραγματική ταυτότητα του σχολιαστή και άρα ποιο στόχο πετυχαίνεις με τη διαδικασία που επελεξες να μας ύποβάλεις? Να το εξηγήσω και για τους ελάχιστα μυημένους. Εστω ότι κάποιος ονομάζοται Γιώργος Γεωργίου μπορεί μέσω του yahoo να δημιουργήσει άπειρα mail που να υποδηλώνουν ότι είναι δικά του georgiou@yahoo.gr, ggeorgiou@yahoo.gr georgiouskopelos@yahoo.gr
    giorgosgeorgiou@yahoo.gr georgiosgeorgiou@yahoo.gr νομίζω ότι έγινε κατανοητό. Με τον ίδιο τρόπο λοιπόν μπορεί να δημιουργήσει και το mail skaventzosilias@yahoo.gr και να νομίζουν κάποιοι ότι πρόκειται για εμένα ενώ θα πρόκειται για πλαστοπροσωπία. Και μετά θα το πάω δικαστικώς? Και αν το mail skaventzosilias@yahoo.gr θίξει κάποιον και αυτός ο κάποιος κινηθει δικαστικώς εναντίον μου ενώ δε θα πρόκειται για εμένα? Αστεία πράγματα.

    Συμπέρασμα: Τα μέτρα που πήρατε τελικά δεν οδηγούν στο επιθυμητό αποτέλεσμα αλλά στη σταδιακή συρρίκνωση της αναγνωσιμότητας - επισκεψιμότητας του blog και στην απαξιώση του.
    Ευχαριστώ Ηλίας Σκαβέντζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστούμε Γιώργο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ηλία σε ευχαριστούμε για το μήνυμά σου.
    Δεν νομίζω να μπορούσε κανείς άλλος να το εξηγήσει με πιο απλό και κατανοητό τρόπο και χαίρομαι που το έκανες εσύ για μας.
    Μπορεί να μην συμφωνούμε με όλους και με όλα, όμως πρέπει να μάθουμε να σεβόμαστε ακόμα και την αντίθετη από την δική μας άποψη.
    Ο Γιώργος μου εξήγησε ποιοι λόγοι τον οδήγησαν να πάρει αυτήν την απόφαση και λίγο πολύ αυτοί είναι γνωστοί σε όλους μας.
    Πιστεύω πως πρέπει επιτέλους να ωριμάσουμε και να μην κοιτάζει ο ένας να βγάλει τα μάτια του άλλου. Δεν βοηθούν κανέναν τα κακόβουλα σχόλια και τα αλληλοκαρφώματα και πόσο μάλλον μια μικρή κοινωνία όπως είναι η δική μας.
    Χαίρομαι που τελικά όλα πήγαν καλά και το blog της αγαπημένης μας εφημερίδας είναι ξανά όπως το γνωρίσαμε και το αγαπήσαμε.
    Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους υπευθύνους. Ελπίζω να πήραν ένα καλό μάθημα όλοι οι ανώριμοι και κακοπροαίρετοι, να καταφέρουν να αλλάξουν στάση, τρόπο σκέψης και γενικά τρόπο ζωής…

    Με εκτίμηση
    Εύη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στο παρελθόν έχω ταχθεί ύπερ των επωνύμων σχολίων και τούτο θα πράξω και τώρα. Επικροτώ την απόφαση του διαχειριστή της εφημερίδας να επιτρέπει μόνο τα επώνυμα ή τουλάχιστον αυτά που ανήκουν σε ένα πραγματικό λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Τα ανώνυμα σχόλια αυξάνουν βέβαια τη συμμετοχή αλλά και την κακοβουλία. Θυμίζουν περισσότερα "μαναφούκια" παρά συμμετοχή σε ένα διάλογο. Ο καθένας πίσω από την ανωνυμία μπορεί να συκοφαντήσει, να βγάλει όλη την κακία του ή ακόμα και να κατηγορήσει κάποιους συμπολίτες μας. Δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί κάποιος δεν έχει το θάρρος της γνώμης του και προτιμά τα ανώνυμα σχόλια. Φανταστείτε σε ένα καφενείο ο καθένας να φορά μια κουκούλα και να λέει την άποψη του για θέματα της επικαιρότητας, καλύπτοντας το πρόσωπο του ούτως ώστε να μην αποκαλύπτετε η ταυτότητα του σχολιάζοντα. Αυτό είναι και ένα μπλόκ, ένα καφενείο που ο καθένας μπορεί να σχολιάσει θέματα της επικαιρότητας...

    Αγγελέτου Κωνσταντίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα σχόλια ουσίας, ανώνυμα ή επώνυμα, προκαλούν τη χαρά και το ενδιαφέρον ενός διαλόγου που τόσο λείπει από τις μικρές κοινωνίες που ζούμε...
    Λάβετε θέσεις σε έναν εποικοδομητικό διάλογο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θα'θελα να ευχαριστήσω την φίλη "Εύη", για τον κόπο που κατέβαλε να γράψει αυτό το άρθρο, προς απάντησή μου, και όχι μόνο...! Χαίρομαι επίσης, που έστω και οι 4-5 γραμμές που έγραψα περί "κατάργησης ανώνυμίας", στάθηκε αφορμή να γραφτούν ωραία άρθρα/απαντήσεις από Εύη και Ηλία Σκαβέντζο....!!
    Τέλος, να ευχαριστήσω και τον δημιουργό του blog για την απόφασή του να θέσει πάλει σε...λειτουργία την ανωνυμία του καθενός....ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ...!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν έχουν καμμία απολύτως σημασία τα πρόσωπα που εκφέρουν την γνώμη, αλλά η ίδια γνώμη, σε αυτό πρέπει να επικεντρονώμαστε γιατί αλλιώς χάνουμε την ουσία.Πρέπει να μπορούμε να σχολιάζουμε τις ΠΡΑΞΕΙΣ των προσώπων που κατέχουν δημόσιες θέσεις γιατί αυτές επηρεάζουν και αφορούν και την δική μας ζωή και να προσπαθούμε όλοι για την αλήθεια και όχι να την κουκουλώνουμε.Μερικοί μπορεί να γράφουν πάρα πολύ ωραία και να έχουν πολύ καλές απόψεις για διάφορα θέματα, αλλά λόγω σεμνότητας να μην θέλουν να αποκαλύψουν τα ονόματά τους, οφείλουμε να τους σεβαστούμε.
    Στις μικρές κοινωνίες όπου κυριαρχεί η υποκρισία και εμποδίζεται η ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου είναι ουτοπικό να μιλάμε για ανεμπόδιστη και χωρίς συνέπιες ελευθερία λόγου και έκφρασης, πιστεύω όλοι καταλαβαίνουμε για ποιούς λόγους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.